A novemberi párizsi támadások nyomán a macedón, szerb és horvát kormányok még egy akadályt gördítettek az Európa felé igyekvő menekültek és migránsok útjába. Példa nélkül álló határellenőrzést vezettek be szinte egy időben, ami pedig még ennél is rosszabb, hogy az intézkedések az emberek nemzetiségén alapszanak: kizárólag szíreket, afgánokat és irakiakat engednek át a határon, ezreket hagyva így lehetetlen helyzetben.

Nem világos, hogy ezt az egészet célzottan így tervezték-e meg, az azonban biztos, hogy diszkriminatív a nemzetiségük alapján megtagadni az emberektől a belépést, a kollektív kiutasításokkal pedig megsértik a menekültek és menedékkérők jogait. Mindez újabb példaként szolgál arra, hogy az európai és Európán kívüli országok egyaránt képtelenek egyszerre kezelni a menekültválságot és közben tiszteletben tartani az emberi jogokat, és méltó utat biztosítani a menekülőknek a biztonságos helyek felé.

Az egyre veszélyesebb és a párizsi támadások óta egyre erősödő idegengyűlölő hangok ellenére Európa határainak biztosítása és a biztonság megszilárdítása az európaiak, a menekültek és a migránsok számára egyaránt egymást nem kizáró célok.

Most van itt az ideje, hogy összekapcsoljunk két igényt: a biztonságos és legális utak megteremtését az Európa határain ragadt menekültek és migránsok ezreinek, valamint egy hatékonyabb ellenőrzési rendszer felállítását a kontinensre belépők ellenőrzésére szigorú, igazságos és részletesen kidolgozott eljárások útján. A menekültek és migránsok kaotikus helyzete Európa határain, a rettenetes fogadási körülmények és az azonosítási eljárások hiánya a sebezhető helyzetben lévő emberek számára már túl régóta áll fenn.

Lelketlen dolog a vezetők részéről, hogy míg eddig szélsőséges módon a homokba dugták a fejüket, miközben emberi testeket mosott országuk partjaira a tenger, most a biztonság ürügyén és azon téves feltételezés okán, hogy az állam menedéknyújtási kötelezettsége nem terjed ki minden nemzetiségű emberre, önkényesen veszik célba a menekülőket.

Napok alatt emberek ezrei jutottak bizonytalan helyzetbe és szörnyű körülmények közé Görögország Macedóniával közös határán, mivel felrúgták azokat a nemrégiben vállalt kötelezettségeket a Balkánon és Európában, hogy a biztonsági helyzet javítására és a menedékhez való jobb hozzáférés biztosítására kell törekedni. Néhány iráni éhségsztrájkba kezdett úgy, hogy bevarrták a szájukat, mivel bizonytalanságban hagyták őket a görög határ menti faluban, Idomeniben.

A görög hatóságok, miközben megerősítették a rendőrségi jelenlétet, nem tudták teljesíteni azon kötelességüket, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak az embereknek. Elképesztően szűkös forrásokkal gazdálkodó önkéntesek és civil szervezetek gondjaira bízták az embereket. Mivel Görögországban nem jutnak megfelelő védelemhez, az emberek kénytelenek folytatni kockázatos utazásukat más EU-tagországok felé.

Mivel a menekültstátuszt mindenkinek egyéni körülményei alapján kellene megkapnia, egyetlen országot sem szabadna biztonságosnak tekinteni. Bár minden országnak joga van ellenőrizni saját határait, illegális a Balkán országainak határain bárkit elutasítani nemzetisége alapján vagy anélkül, hogy egyéni körülményeit számításba vennék, és mindez azzal fenyeget, hogy olyan emberek ezreit fosztják meg a menedéktől, akik erre egyébként jogosan tartanak igényt. Az EU vezetői nem ítélték el ezeket az új határellenőrzési gyakorlatokat, miközben az Európai Tanács régióban utazgató elnöke többször hangsúlyozta a külső határok biztosításának közös kötelezettségét.

Az erőszak és a háborúk, amik arra kényszerítik az embereket, hogy Európa határaira jöjjenek, nem fognak egyhamar megszűnni. Európának meg kell találnia a megfelelő módot arra, hogy biztonságot nyújtson azoknak, akiknek arra szükségük van. A biztonságos és legális utak megteremtése a megfelelő védelmet nyújtó Európa felé – beleértve az áttelepítést, családegyesítést, valamint humanitárius célból kiadott vízumokat – lehetővé tennék a hatóságok számára, hogy még azelőtt azonosítsák az embereket, mielőtt útra kelnének, szolgálva ezzel az emberiesség és a biztonság érdekeit is. Egyéb konkrét lépéseket is megtehetne az EU, ilyen a megfelelő és méltó fogadási körülmények kialakítása a menedékkérők számára, valamint igazságos és hatékony menedékkérelmi eljárások kidolgozása.

Az Európában menedéket kereső, gyakran a párizsihoz, bejrútihoz, bamakóihoz, vagy tuniszihoz hasonló dehumanizáló erőszak elől menekülő emberekkel való együttérzés hiánya a felelősség gyáva elhárítása lenne, ami a félelem emberiesség feletti tragikus győzelmét jelentené.

A blogcikk eredetileg a Balkan Insight-ban jelent meg.

Bejegyzés helye:S.O.S. Európa