Az Összpont emberi jogi levelezőverseny középiskolásoknak. Nulla pénzből indítottuk el 2013 őszén. Szükségünk volt egy egy helyre, ahol a versenyző csapatok találkozhattak, és a Katona segített ebben. A folytatást akkor még nem is képzeltük, de már a harmadik évben járunk. Bővebben olvassátok el Vàgi Eszter írását, aki kezdetektől a legnagyobb támogatója az együttműködésnek.

Az Amnestys Összponttal való együttműködés épp akkor kezdődött, amikor a Katonában kezdtem dolgozni. Egyike volt az első rendszeres, önállóan vezetett projektjeimnek. Úgy látom szépen, dinamikusan fejlődő „gyermek” született.

Az első évben a Katona leginkább csak a helyet szolgáltatta az Összpont havi találkozóihoz. Nekem sem volt igazán kapcsolatom azokkal, akik akkor vettek részt a programban. Kiegészítésül meghívtuk az Összpontosokat egy-két Klubos előadásra. Olyan előadásokat láthattak így a verseny résztvevői, amikben hozzájuk hasonló korú fiatalok játszottak egy-egy fontos társadalmi vagy történelmi probléma kapcsán. Az előadásokat mindig beszélgetés is követte.

A következő, azaz a tavalyi év már sokkal szorosabb együttműködést hozott, mivel az egyik klubos csoport olyan témával (kirekesztés) foglalkozott, ami az Összpont programjába is remekül illeszkedett. Így kialakulhattak közös foglalkozások, vittük az elkészült előadást (Üdv a klubban) több Összpontos rendezvényre is, barátságok köttettek – sokat tanultunk egymástól. Ezeket a közös alkalmakat mindannyian nagyon szerettük – jó volt más közegben is megmutatni magunkat és visszajelzéseket kapni a munkánkra.

Ebben az évben még szorosabb és intenzívebb közösködést terveztünk, de az élet ezt kicsit átírta. Ezért előadást az Összpontos találkozók anyagából nem készítünk, de egy néhány fős, lelkes Katona Klubos csapat elmélyülten dolgozik azon, hogy játékokat, írásokat, színházi formákat találjon azokhoz az emberi jogi problémákhoz, amiket az Összpont felvet. Hónapról hónapra felkészülünk egy-egy közös foglalkozásra – ezeken az alkalmakon a Klubosok jeleneteket mutatnak be, játékokat és gyakorlatokat prezentálnak, vitákat vezetnek le – az Összpontosok pedig aktívan részt vesznek mindebben.

Legalábbis az első, novemberi alkalommal így volt. Mi nagyon jól éreztük magunkat, jó volt Veletek játszani és együtt gondolkodni.

Decemberben kétszer is találkozunk – reméljük, egyre többeteket megismerhetünk.

Várjuk a folytatást! Várunk minél több Összpontost a Katonába.

Bejegyzés helye:Emberi jogi oktatás