Az Amnesty International University of Sussex hallgatóiból álló csoportja 2015 október 22-én – egy nappal az egyik legfontosabb magyar nemzeti ünnep előtt – aláírásokat gyűjtött a Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak címzett petícióhoz. Ebben a diákok arra kérik a kormányfőt, hogy kezdeményezze azoknak a törvénymódosításoknak a visszavonását, amelyek bűncselekménnyé nyilvánították az „illegális határátlépést” (határzár tiltott átlépése), rendelkeztek a tranzitzónák határon történő felállításáról, valamint a „biztonságos harmadik országokat” tartalmazó lista bevezetéséről.

59 évvel ezelőtt, 1956. október 23-án Magyarország fellázadt, hogy végett vessen a szovjet elnyomásnak és a sztálinizmusnak. Az emberek a demokráciáért és a szabadságért harcoltak. November 4-én nagyszámú szovjet csapatok szállták meg Budapestet és az ország más részeit. Bár a magyar ellenállás hősiesen harcolt 1956. november 10-ig, az országnak esélye sem volt a szovjet csapatokkal szemben, és a forradalom elbukott. A konfliktus során több mint 2500 magyar, valamint 700 szovjet katona vesztette életét, továbbá körülbelül 200 ezer magyar hagyta el az országot menekültként. Először Ausztriába, majd később különböző nyugati országokba mentek. Azért tudták ezt megtenni, mert olyan országok, mint például Ausztria, Nyugat-Németország, az Egyesült Királyság, Kanada vagy az Egyesült Államok menedékjogot biztosított számukra. De elsősorban azért tudták ezt megtenni, mert Ausztria megnyitotta a határt és átengedte azokat, akik üldöztetés elől menekültek.

59 évvel később Magyarország lezárta Szerbiával és Horvátországgal szomszédos déli határát egy szögesdrót kerítéssel megakadályozva menekültek ezreinek, hogy a területére lépjenek. A magyar rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, hogy „megvédje” határát, bűncselekménnyé nyilvánította az „illegális határátlépést” (határzár tiltott átlépése) – ami három évig terjedő börtönbüntetéssel büntetendő –, tranzitzónákat hozott létre, ahol gyorsított eljárásban bírálják el a naponta oda beengedett emberek ügyét. A kormány többek között Szerbiát és Horvátországot is biztonságos harmadik országnak minősítette 2015. augusztus 1-jével, lehetővé téve Magyarország számára, hogy megtagadja a nemzetközi védelmet azoktól a menedékkérőktől, akik a a két ország bármelyikéből érkeznek.

Ezek az intézkedések megsértik a Magyarország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket, ideértve a menekültek helyzetére vonatkozó 1951. Genfi Egyezményt is.

A hősies 1956-os magyar forradalom előestéjén hallgatók azért gyűjtöttek aláírásokat, hogy felszólítsák a magyar miniszterelnököt és kormányát, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi kötelezettségeiket, valamint legyenek emberségesek azokkal, akik háború és más konfliktus elől menekülnek.

Bejegyzés helye:S.O.S. Európa