Mindenben részt vesz, amiben csak lehet: aktivista, fordító és képző, mindemellett pedig 2013 óta anyagilag is támogatja az Amnesty International Magyarországot. Ezúton is köszönjük neked, Zoli, hogy ennyire aktív és elkötelezett tagunk vagy!

Mikor és hol találkoztál először az Amnesty nevével?

Nem is tudom… Valahogy nem emlékszem olyan időre, amikor még nem ismertem az Amnesty nevét. Pedig biztosan volt olyan is! Azt viszont tudom, hogy az AI Magyarországhoz egy barátomon keresztül jutottam el két évvel ezelőtt, és itt is ragadtam – a jó értelemben.

Mivel foglalkozol?

Jelenleg a K-Monitor munkatársaként dolgozom, ami egy a közpénzek körüli visszaélések visszaszorításán dolgozó civil szervezet (magyarul: watchdog).

Ettől a hónaptól pedig újra egyetemista leszek, a CEU School of Public Policy Public Administration mesterképzésének résztvevője.

Mi az a három szó vagy gondolat, ami eszedbe jut az Amnesty-ről?

Barátság, elkötelezettség, munka (szintén a jó értelemben).

Melyik kampányunk áll hozzád a legközelebb?

Borzasztó nehéz lenne választani egyet a kampányok közül, mert mindegyikkel teljes mértékben azonosulni tudok. Úgyhogy inkább kettőt választok (bár sokkal azért így se könnyebb).

Nagyon fontos számomra, hogy az Amnesty helyi ügyekkel is foglalkozik, hiszen – magyarként – az emberi jogok hazai helyzete közvetlenebbül érint. Ezen belül is különösen jelentősnek tartom az Amnesty Miskolcon, a számozott utcákban, a számozott utcák lakói érdekében végzett munkáját.

Az S.O.S. Európa kampány szintén igen közel áll hozzám, főleg, amióta Magyarországon komoly „ellenszélben” kell dolgoznia annak, aki a menekültek jogait védi. Remélem, hogy – az Amnesty munkájának is köszönhetően – idővel a mostaninál jóval befogadóbb és elfogadóbb társadalmakba érkeznek azok, akik a világ kevésbé szerencsés tájairól menekülnek Európába.

Miért döntöttél úgy, hogy anyagilag is támogatod a mozgalmat?

Kevés döntést hoztam meg olyan könnyen, mint azt, hogy tagja leszek az Amnesty-nek. Látva a munkatársak, a tagok és az önkéntesek elkötelezettségét, számomra sem lehetett kérdés, hogy a rendelkezésemre álló eszközökkel – mint például egy kevés pénzzel – támogassam a szervezet munkáját. És még egy apróság: nem csak hogy nagyon tetszik a tagsági kártyám, de jó érzés is, hogy állandóan nálam van, és emlékeztet rá, hogy egy világméretű emberi jogi mozgalom részese vagyok.

Milyen változást szeretnél elérni a világban?

Reálisat.Nem tartom túl valószínűnek, hogy belátható időn belül a világ minden táján megszűnnek a jogsértések, és mindenki elégedetten heveredhet le pihenni. De egy-egy apró változás a jó irányba már önmagában is csodálatos, és ha ezeknek az apró lépéseknek a megtételében akár csak egy még aprócskább kis részem is lehet, már bőven megérte felkelni reggel.

Mit üzennél azoknak, akik hozzád hasonlóan támogatják az emberi jogokat?

Szevasztok! Csak így tovább!

Akik megtapasztalták már, milyen érzés másokkal együtt küzdeni az emberi jogokért, akár csak egy levél aláírásával, azoknak nincs szükségük további motivációra – pontosan tudják, miért éri meg.

És mit üzennél azoknak, akik még nem csatlakoztak az emberi jogi mozgalomhoz Magyarországon?

Csatlakozzatok! Sokan vannak, akik fontosnak tartják az emberi jogok védelmét, de úgy gondolják, ez mások dolga. Pedig ez mindannyiunk dolga. Az Amnesty International lehetőség arra, hogy részt vehessünk ebben a munkában, és ezt a lehetőséget kár kihagyni.

Bejegyzés helye:Rólunk