A szexmunkások az egyik leginkább marginalizált csoport a világon, ezért fontos megértenünk, hogy mi, az Amnesty International hogyan tudjuk támogatni emberi jogaikat.

A szexmunkásokat érő atrocitások közé tartozik a fizikai és szexuális erőszak, az önkényes letartóztatás és fogva tartás, a zsarolás, a zaklatás, a kikényszerített HIV teszt és a különböző egészségügyi beavatkozások. Kizárhatják őket az egészségügyből, a lakhatási szolgáltatásokból és más szociális vagy jogi védelemből.

Ez egy megosztó, érzékeny és komplex témakör, fontos tehát, hogy teljesen tisztában legyünk a részletekkel. Ezért az elmúlt két évben egy alapos kutatáson és a résztvevőkkel való konzultáción alapuló állásfoglalás kifejlesztésén dolgoztunk a szexmunkások emberi jogainak védelmében.

Az állásfoglalás jelenlegi formájában bizonyítékok széles körén alapszik, melynek forrásai közé olyan ENSZ szervezetek tartoznak, mint az Egészségügyi Világszervezet, az ENSZ AIDS alapja, az ENSZ Nőjogi Bizottsága és az ENSZ egészséghez való joggal foglalkozó különmegbízottja. Továbbá négy országban folytattunk átfogó kutatást a témában.

Az Amnesty International különböző országokban lévő irodáinak az érintettekkel folytatott átfogó és nyílt konzultációja szintén nagyban hozzájárultak az állásfoglalás kidolgozásához. Ide tartoznak a különböző szexmunkás csoportok, a prostitúció túlélőit képviselő csoportok, a prostitúció eltörléséért küzdő szervezetek, a feministák és más női jogi aktivisták, az emberkereskedelem elleni ügynökségek és HIV/AIDS aktivisták.

A kutatások és a visszajelzések segítettek az állásfoglalás jelenlegi verziójának kialakításában.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a konzultáció még mindig folyamatban van, és döntés még nem született. Az Amnesty International nem fogadott még el semmiféle állásfoglalást, és lehetetlen megjósolni a szavazás kimenetelét.

Az állásfoglalás tervezetéről az Amnesty International legfőbb döntéshozatali fórumán, a Nemzetközi Tanács Ülésén (International Council Meeting, ICM) szavaznak majd augusztus 7-11. között Dublinban a küldöttek.

Bejegyzés helye:Nők jogai