Amikor felhívtam Anyukámat a börtönből, hogy elmondjam neki, kegyelmet kaptam tíz év börtön után, elájult. Állítólag vízzel kellett locsolni, hogy felélesszék. Később, miután annyi börtönben töltött év után újra megpillantott, megragadott és szorosan átölelt. Majdnem 15 percig tartott, míg elengedett. Egész idő alatt örömkönnyek csorogtak a szeméből.

Foci és gyümölcslé : ünnep a halálraítélt barátokkal

Teljesen elragadott az öröm, amikor május 28-án délután 4 órakor megtudtam, hogy kiszabadulok. Először beszélni sem tudtam, annyira boldog voltam. Másnap a börtönben ünnepeltem, rendeztem egy focimeccset a halálraítélt fogolytársaim és más fogvatartottak közt. Én voltam a halálraítéltek edzője a börtönben töltött idő alatt. 3-0-ra megnyertük a meccset! Mindenki örömmel játszott.

Azon a vasárnapon elmentem a börtöntemplomba. Vittem pár kekszet és gyümölcslevet, amit megosztottam a többi rabtársammal. A templomban bejelentették, hogy szabadon engednek. Mindenki boldog volt. Voltak barátaim a börtönben: angolt és matekot tanítottam a rabtársaimnak, és a lelkes diákok a barátaimmá váltak.

Néhány nappal később szabadon engedtek. Az első otthon töltött estémen Anyám különleges ételt készített, okralevest marhával. Az egész család együtt evett a vacsoraasztalnál. A vacsora után családi barátokkal buliztunk, énekeltünk, zenéltünk és imádkoztunk. Minden aktivistáért imádkoztunk, akik a szabadlábra helyezésemért kampányoltak, az Amnesty International tagjaiért, Justine Ijeomah-ért, a HURSDEG [Nigeria’s Human Rights Social Development and Environmental Foundation, azaz a Nigériai Emberi Jogi Társadalmi Fejlődés és Környezetvédelmi Alap] igazgatójáért, valamint feleségéért, Justine-ért. Mindenki együtt koccintott az ünnepségen.

Az első saját ágyamban töltött éjszakán remekül aludtam. Ami leginkább meglepett, hogy hajnali 5 órakor nem szólalt meg az ébresztőcsengő. Vártam rá, de aztán rájöttem, hogy ez nem álom, valóban szabad vagyok. Amikor erre rájöttem, a lelkem mélyén szabadságot éreztem. Minden örökre megváltozott. Visszaaludtam egészen 10 óráig, teljes mértékben kiélveztem a „szabadság alvását”. A családom bejött felébreszteni, de mondtam nekik, hogy hagyjanak tovább aludni, annyira jól esett az alvás.

Élek, nem vagyok szellem!”

Az első szabadon töltött napokban összefutottam egy régi iskolai baráttal, aki úgy nézett rám, mintha szellemet látna. Van egy helyi hiedelem, mely szerint ha homokot szórsz a lélekre, akkor eltűnik. Ő is elkezdett homokot szedni, majd rászórta a testemre. „Ne szórj rám homokot, életben vagyok, nem vagyok szellem” – mondtam neki. Ennél a pontnál megérintett és megölelt: azt hitte, hogy kivégeztek. Azt mondta, soha nem felejti el az utolsó alkalmat, amikor tíz évvel ezelőtt, a letartóztatásom előtt látott.

Otthon minden olyan furcsának tűnt, annak ellenére, hogy nagyon megkönnyebbültem, hogy kiengedtek. Nagyon sok minden megváltozott az elmúlt tíz évben, mióta letartóztattak: új hidak épültek, a laptop- és telefonhasználat pedig mindennapossá vált.

Csatlakozom a kínzás elleni harchoz

Most, hogy szabad vagyok, folytatni szeretném a tanulást, és olyan messzire szeretnék jutni, amiről mindig is álmodtam – orvos szeretnék lenni, hogy teljesíthessem apám kívánságát, aki már nem él. Emellett emberi jogi aktivista is leszek, hogy segítsem azokat, akik hasonló nehézségekkel szembesülnek, mint én. Már kitöltöttem egy jelentkezési lapot, és csináltattam képet az útlevelemhez – ezek a követelményei annak, hogy önkéntes lehessek a HURSDEF-nél. Az igazgató, Justine örömmel köszöntött „Moses Akatugba bajtársként”. Azt mondtam neki: „Justine, csatlakozom a kínzás elleni harchoz, hogy mások ne éljék át azt a fájdalmat, amit én.”

2015. május 28-án kapott kegyelmet Moses Akatugba, a nigériai halálraítélt, aki majdnem tíz évet töltött börtönben. Megkínozták, hogy bevalljon egy olyan bűncselekményt, amit állítása szerint sosem követett el. Több mint 800 000 aktivista küldött leveleket igazságszolgáltatást követelve Mosesnek.

Tudj meg többet Kínzás STOP! kampányunkról, és harcolj a többi, Moseshez hasonló kínzást túlélő ember mellett itt.

Bejegyzés helye:Gyűlölet-bűncselekmények