Mostanra világszerte milliók ismerték meg a férjem, Raif Badawi nevét. Ez a sok figyelem bátorságot ad, de kiváltó oka mélységesen felkavart. Június 17-én, szerdán volt három éve, hogy Raifot letartóztatták a hazánkban, Szaúd-Arábiában, csupán mert ki merte fejezni a gondolatait: billentyűzetet ragadott és elindította a saját weboldalát.

Raif szeret élni és rajong a szabadságért; mindezért azonban a lehető legdurvább büntetésben részesül. 2012-ben kezdte meg tízéves börtönbüntetését, és már 50 korbácsütésen van túl a kiszabott, kimondhatatlanul kegyetlen 1000-ből – ez bárki számára elviselhetetlen lenne.

Mivel Szaúd-Arábia legfelsőbb bírósága helyben hagyta az ítéletet, amely ellen fellebbezésnek nincs helye, Raifra – rossz egészségi állapota ellenére – még 19-szer vár a megkorbácsolás. Mindez csak azért, mert hangot adott a véleményének.2002-es házasságkötésünk után a közös életünk csodálatos, könnyű és szabad volt, egészen addig, míg néhány évvel később Raif elindította első weboldalát, a „Szaúd-Arábiai Liberálisokat”.

Attól kezdve folyamatosan aggódtam a férjem biztonságáért, hiszen tudtam, hogy a vallási intézmények befolyása hatalmas, erős és könyörtelen Szaúd-Arábiában. Félelmeim 2007-ben váltak valóra, amikor Raifot először idézte be kihallgatásra a titkosszolgálat. Az életünk hamarosan borzalmas fordulatot vett. A dolgok 2012-es letartóztatása után váltak sokkal rosszabbá, majd amikor tavaly kimondták ezt a drasztikus ítéletet.

Sajnálatos módon azt kell mondanom, hogy a Raif ellen hozott kegyetlen és embertelen ítéletet nyilvánvalóan figyelmeztetésként szánták azoknak, akik fel merik emelni szavukat Szaúd-Arábia kemény vallási berendezkedése ellen. Az ítélet annyira megdöbbentett, hogy még mindig képtelen vagyok magamhoz térni, az életünk azóta kibírhatatlan kínok igazi poklává vált.

Raif nekem és a gyerekeknek mindig is a mindenünk volt: három kis angyal édesapja és csodálatos férj. Ki sem tudom fejezni, hogy mennyire hiányzik nekünk, szinte mindenünket elveszítettük, amióta börtönben van.

Raif első börtönben töltött napján már tudtam, hogy két választásom maradt: vagy gyenge leszek, feladom, és sírva elbújok egy sarokba, vagy erős maradok és küzdök Raif szabadságáért. Az a fajta ember vagyok, aki mindig reménykedik, a nehézségek ellenére is.

Nehéz napok állnak mögöttem, de a Kanadában töltött első időszak még nehezebb volt: új nyelv, új emberek és egy új élet. Mindezekkel meg kellett birkóznom, miközben azon jártak a gondolataim, hogy milyen messze vagyok Raiftól, és soha többé nem mehetek vissza Szaúd-Arábiába. Quebecben szerencsére megismertem olyan kiváló embereket, akik miatt azt kívánom, bárcsak réges-rég ide költöztünk volna Raiffal.

A kanadai életem tökéletes, ahogyan a quebeci emberek bánnak velünk, az több mint csodálatos. A quebeci kormányerők és az ellenzék is egyaránt nagyon támogató, mind nagyszerűek. Az egyetlen dolog, ami hiányzik, az Raif.

Kanadán kívül is nagyon támogatóak az emberek velünk, különösképp köszönhető ez az Amnesty International aktivistáinak, akik egyetlen esemény vagy kampány alkalmával sem mulasztják el, hogy segítsenek minket. A világ minden szava sem lenne elég rá, hogy megfelelően ki tudjam fejezni hálámat Raif szabadon bocsátására tett erőfeszítéseikért.

Nemrégiben szerveztek nekem egy utat, amely során eljuttathattam üzenetemet számos európai országba, és amely során politikai vezetőkkel találkozhattam. Az európai vezetők úgy üdvözöltek engem, mintha magam is politikus vagy diplomata lennék, és ez a bánásmód már önmagában reményre és optimizmusra ad okot. Mindenki igyekszik, remélhetőleg ez a sok erőfeszítés egy nap meghozza gyümölcsét.

Arra kértem őfelségét, Salman királyt, Szaúd-Arábia vezetőjét, és kérésemet ezúton megismétlem, hogy adjon kegyelmet Raifnak és állíttassa le megkorbácsolását. Igaz, hogy eddig még nem kaptam választ a kérésemre, de optimista vagyok, és a végsőkig fogom ismételgetni a kérésemet.

Az Amnesty International támogatói világszerte együtt kampányolnak Ensaf Haidarral és továbbra is arra szólítják fel Szaúd-Arábiát, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon Raif Badawit és a Királyság valamennyi lelkiismereti foglyát.

Itt írd alá a petíciót!

Bejegyzés helye:Kínzás STOP!