Ebben az évben idáig körülbelül 1700 migráns áldozata van a Földközi-tengeren kibontakozó humanitárius katasztrófának. Amíg az Európai Unió vezetői kidolgoznak egy pontos tervet, mi a katasztrófa okaira és a segítségnyújtás lehetőségeire vetünk egy pillantást.

Az olasz parti őrség hajói

1. Miért fullad annyi ember a Földközi-tengerbe?

Az idén eddig rekordszámú veszélyes, túlzsúfolt hajókon utazó menekült és migráns próbálta meg elérni Európa partjait, amelyeket gátlástalan embercsempészek üzemeltetnek. Ha felborul a hajó vagy bármilyen más gond merül fel, a közelben nincs mindig segítség. 2014 végén Olaszország és az Európai Unió úgy döntött, hogy véget vetnek az Olasz Haditengerészet Mare Nostrum elnevezésű humanitárius műveletének a Földközi-tengeren, amely több mint 166 ezer ember életét mentette meg egyetlen év alatt.

Helyére egy sokkal kisebb Triton elnevezésű művelet került. Főleg a határok partközeli védelmére összpontosít, nem pedig a nyílt tengeri életmentésre. Kisebb hajókkal és kevesebb repülővel, helikopterrel valamint emberrel rendelkezik.

Emiatt az emberek felkutatása és kimentése a nyílt tengeren főleg a partiőrségekre és a kereskedelmi hajókra hárul.

2. Miért utazik ennyi ember a világ legveszélyesebb migrációs útvonalán?

Európa mára már szinte egy áthatolhatatlan erőddé vált. Rendkívüli nehézségekbe ütköznek azok a menekültek, akik az Európai Unió országait biztonságosan és törvényes úton szeretnék elérni.

Sokan fegyveres konfliktusok, szegénység, erőszak és üldözés elől menekülnek. Az egyetlen lehetőség számukra, hogy egy rossz állapotban levő csónakkal átkeljenek a nyílt tengeren.

Ez a borzasztó lehetőség sokat elárul arról, milyen körülmények közül érkeznek a menekültek. Jean egyike volt azon 88 menekültnek, akiket Málta partjainál mentettek ki egy csónakból. A csónak utasai közül nagyjából 35-en haltak meg kihűlés és kiszáradás miatt. Jean Elefántcsontpartról menekült el, miután saját családja fenyegette meg, mert nem akarta lányát nemiszerv-csonkításnak alávetni.

Amikor megérkezett Líbiába: "A csempészeknél fegyverek voltak. Közülünk sokan megrémültek, és nem akartak elindulni, de a csempészek nem hagyták, hogy visszaforduljanak. Nem adtak nekünk sem térképet, sem semmit. Annyit mondtak: menjetek csak egyenesen előre és az már Olaszország!"

Egy menekülteket és migránsokat szállító bárka maradványai

3. Pontosan honnan jön ez a rengeteg ember?

Sokan - köztük kisgyermekes családok - háború sújtotta országokból menekülnek, például Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Irakból. Mások politikai nézeteik miatt kényszerülnek elhagyni otthonukat, mert egyébként hazájukban kínzás és halálbüntetés várna rájuk.

Az Európa partjait elérő összesen 170 ezer menekült több mint fele Szíriából és Eritreából származik. Sokan pedig a Szaharától délre fekvő térségben uralkodó szegénység elől menekülnek.

Menekültek és migránsok, akik szerencsésen túlélték a világ legveszélyesebb tengeri migrációs útvonalát

4. Miért segítsen Európa?

Az európai kormányoknak életről és halálról kell dönteniük. Embertelen és megbocsáthatatlan lenne, ha most nem segítenének. Ugyanolyan, mintha felhúznánk a felvonóhidat, miközben gyerekek, férfiak és nők pusztulnak az erődítmény falai körül.

A menedékkérés az emberi jogok közé tartozik, és a második világháború után elfogadott nemzetközi egyezmények szerves része.

Az európai kormányok azonban hihetetlenül megnehezítették a megpróbáltatásoktól sújtott menedékkérők dolgát. Például mindössze 40137 helyet ajánlanak fel a szíriai menekültek áttelepítésére - ebből harmincezer menekültet egyedül Németország fogad be. Összehasonlításképpen a Szíriával szomszédos államok már több mint 3.9 millió menekültnek adnak helyet.

Az Amnesty International aktivistáinak akciója Brightonban

5. Mit tehet az Európai Unió, hogy megfékezze a földközi-tengeri humanitárius katasztrófát?

Az összes európai állam sürgős együttműködésére van szükség ahhoz, hogy egy kifejezetten életmentésre irányuló humanitárius művelet jöhessen létre a Földközi-tengeren. Ez azt jelenti, hogy az európai államok közösen viselnék a mentőhajók, repülők, helikopterek és a legénység költségeit, hogy mostantól kimenthessék a Földközi-tengeren érkező menekülteket.

Amíg ez megszervezésre kerül, az európai államoknak elegendő pénzt és logisztikai támogatást kell nyújtaniuk Olaszországnak és Máltának, hogy ezek az országok folytathassák és kiterjeszthessék partiőrségük jelenlegi kutató és mentőműveletét.

Földközi-tengerből kimentett emberek egy a Mare Nostrumban résztvevő olasz hadihajó fedélzetén

6. Mire lenne szükség hosszútávon?

Az emberek mindig is menekülni fognak az üldözés, a háború és a szegénység elől. Az EU migrációs stratégiájában - amely májusban kerül nyilvánosságra – biztosítani kell a menedékkérés biztonságos és törvényes útjait, hogy az embereknek ne az életük kockáztatásával kelljen útra kelniük.

Az EU tagállamok kormányaiknak pedig több lehetőséget kellene biztosítaniuk a menekültek életét megváltoztató áttelepítésre.

Az Amnesty International Magyarország aktivistáinak tiltakozása a Bazilika előtt

7. Hogyan segíthetek?

Írd alá a petíciónkat, és oszd meg az ismerőseiddel minél szélesebb körben. Együtt megmutathatjuk, hogy Európa polgárai nem tűrik, hogy temetővé váljon a Földközi-tenger!

Az Amnesty International Magyarország aktivistáinak megemlékezése az áldozatokról a Parlament előtt

Bejegyzés helye:S.O.S. Európa