A Trónok Harca régen várt ötödik évadát április 12-én, vasárnap kezdték el vetíteni. A 170 országban adásba kerülő, sokkoló tartalmakat mutató alkotás nagy port kavart, mivel naturalisztikus módon jeleníti meg a – különösen a női nem ellen elkövetett – erőszakot. Sok esetben azonban a való élet szörnyűbb, mint Westeros mítikus világa a Trónok Harcában. [Spoiler alert: tartalomismertetés a 2. évad végéig.]

1. KIVÉGZÉSEK

A Trónok Harca egy dezertőr kivégzésével kezdődik, melyet Ned Stark, egy északi főnemes hajt végre. Mivel a sorozatban senki sincsen biztonságban, hét résszel később Ned Starkot is lefejezteti King Joffrey.

HBO/Sky AtlanticNed Stark készülődik a kivégzésére. Szaúd-Arábiában még mindig bevett szokás a lefejezés

A számos kivégzés ellenére Westeros eltörpül az Amnesty International által 2014-ben a valóságban tapasztaltaktól. Ebben az évben megugrott a halálos ítéletek száma – világszerte legalább 2466 alkalommal született ilyen ítélet, 28%-kal többször, mint 2013-ban.

A halálbüntetések kiemelkedő száma Egyiptomnak és Nigériának tudható be, a legtöbb embert pedig Kínában végzik ki. A kivégzések formája világszerte különböző, van ahol méreginjekció által történik, van ahol akasztással, Szaúd-Arábiában pedig még mindig létezik a lefejezés.

Itt olvashatja az Amnesty International 2014-es Halálbüntetés jelentését.

2. KÍNZÁS

A legtöbb Trónok Harcában megjelenített kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmód alapulhatna akár a való életen is. Az Amnesty International 2014-ben számos olyan kínzási módszerről számolt be, melyek erősen emlékeztetnek aTheon Greyjoy által alkalmazott kínzási módszerekre a második évad folyamán: körmök letépése (Nigéria), színlelt kivégzés (Mexikó), az áldozatok levetkőztetése, megkötözése és nemi szerveik zsinórral rángatása (Fülöp-szigetek).

HBO/Sky AtlanticAz emberek megnyúzása családi tradíció a Boltonok körében. Szaúd-Arábiában Raif Badawi bloggert januárban megkorbácsolták az iszlám vallás megsértése miatt

Az Amnesty International 2014-ben világméretű krízisre figyelmeztetett a kínzások elterjedése miatt. 141 országban jelentettek kínzást vagy egyéb embertelen bánásmódot az elmúlt öt évben, egészen az ütlegeléstől a nemi erőszakon át, az áldozatok kutyákkal történő megtöréséig.

A sorozatban megjelenített kínzási jelenetek sokaknál kiverték a biztosítékot. Az Amnesty felmérése alapján a valóságban az emberek 44%-a retteg attól, hogy megkínozzák, ha esetleg őrizetbe kerülnek.

Az Amnesty International Kínzás STOP kampányáról itt tudhatsz meg többet.

3. KÉNYSZERHÁZASSÁG és a NŐK ELLEN ELKÖVETETT ERŐSZAK egyéb formái

A Trónok Harcát folyamatosan kritizálják a nők ellen elkövetett erőszak megjelenítése miatt. A nőket megerőszakolják, szexrabszolgaságba kényszerítik vagy egyéb erőszakot követnek el ellenük.

Sokaknak a főhősök közül kényszerházasságot kellett kötnie. A legelső részben Daenerys Targaryent saját fiútestvére kényszeríti házasságba saját érdekeit szem előtt tartva.

HBO/Sky AtlanticA Trónok Harcában a nőknek nem igazán van lehetőségük megválasztani kihez mennek hozzá. Ez túl gyakran fordul elő a való életben is a nőkkel és lányokkal

A nők jogai nem érvényesülnek sokkal jobban a való életben sem. A nők ellen elkövetett erőszak továbbra is meghatározó, de nem kizárólagos összetevője az erőszakos cselekedeteknek. Algériában és Tunéziában a jogszabályok feljogosítják a férfiakat arra, hogy feleségül vegyék az általuk megerőszakolt 18 év alatti lányokat, így kerülve el a büntetésüket.

Nem tudhatjuk, hogy valójában mekkora számban köttetnek kényszerházasságok, de a GirlsNotBrides szerint 700 millió olyan nő él jelenleg a Földön, aki 18 éves kora előtt ment férjhez. Az egyik ország Szomália, ahol a kényszerházasítás hagyománya még él, bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Márciusban az Amnesty International megrázó vallomásokat tett közzé, melyekben fogyatékkal élő szomáliai nők és lányok mondják el, hogyan kényszerítették őket arra, hogy egy idősebb és/vagy erőszakos férfihez menjenek hozzá.

13 éves voltam. A családom elhatározta, hogy odaad ennek az embernek, amit megtagadtam, és elmenekültem. A családom erős férfiakat küldött utánam. Megkötözték a végtagjaimat és bedobtak egy szobába, ahol az a férfi várt. Az első pillanattól kezdve vert engem.”

A westerosi nők és lányok azonban szembeszállnak, csakúgy mint a nők és lányok világszerte. A múlt héten az Amnesty International felhívta a figyelmet azokra az afganisztáni nőkre, akik emberi jogi aktivistaként bátran küzdenek a fenyegetések, támadások és gyilkosságok össztűzében.

Az Amnesty International My Body, My Rights kampányáról itt tudhatsz meg többet.

4. ÁLLANDÓ MEGFIGYELÉS

King’s Landingben senki sem mondhat semmit anélkül, hogy azt valamelyik politikai manipulator – “Little Finger” vagy a Varyk – által felbérelt besúgó ki ne hallgassa, és ki ne csicseregnék a “kismadarak” nekik a “legfurcsább történéseket”.

HBO/Sky AtlanticAz olyan karaktereknek köszönhetően, mint Littlefinger és a kémei, nagyon kevés titok marad rejtve a Trónok Harcában

A 21. század kémeinek nincsenek “kismadarai”, helyettük vannak számítógépes programok az interneten és mobil eszközökön történő nyomonkövetésre, például a Dreamy Smurf, amit az angol titkos szolgálat, a GCHQ arra használ, hogy kikapcsolt állapotban lévő mobil telefonokat aktiváljon, ezáltal lehallgatókészülékként alkalmazván azokat.

Ha a kormányzatnak módjában áll majd a havonkénti billiónyi internetes felvételt begyűjteni, akkor az interneten kisebb lesz a magánszféra, mint King’s Landingben.

Az Amnesty International #UnfollowMe megfigyelésellenes kampányáról itt tudhatsz meg többet.

5. VEGYI FEGYVEREK, GYERMEKKATONASÁG ÉS EGYÉB HÁBORÚS BŰNÖK

A Trónok Harcának középkori világa kegyetlen háborús övezet, melyben civileket támadnak meg, vegyi “vad tűz” fegyverekkel, elrabolt gyermekekből álló rabszolga hadsereggel, nem is szólva a sárkányokról….

HBO/Sky AtlanticGreyworm, a “Makulátlan” nevű gyermek hadsereg vezetője

A 2014-es év katasztrófális volt a háborús övezetekben élő civilek számára, mutatta ki jelentésében az Amnesty International. A jelentés nem szólt sárkányok bevetéséről, de kiemelte, hogy legalább 18 országban sértették meg a háborús jogokat.

A múlt hónapban új bizonyítékok láttak napvilágot vegyi fegyverek bevetéséről. Szíriai szemtanúk arról számoltak be az Amnesty Internationalnek, hogy klórgázzal támadták meg őket, mely egy teljes család szörnyűséges halálát okozta, köztük három gyermekét is.

Ne engedjük, hogy a való élet felvehesse a harcot a Trónok Harcában látott horrorral. Cselekedj és állj ki az emberi jogokért!

Ez a blog eredetileg a Huffington Postban jelent meg.

Bejegyzés helye:Kínzás STOP!