Április 10-én elindult a Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között projektünk képzési időszaka. A Nagykörűi Tanoda várt minket 20 fiatallal és 9 szülővel. Köszönjük nekik is, és köszönjük Kollár Kármennek és Rácz Eszternek a képzések megtartását. Tanoda Híradónkban bemutatjuk a Nagykörűi Tanodát.

A Nagykörűi Tanodát a Nagykörűért Alapítvány működteti. Harminc hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jár délutánonként a tanodába, közülük huszonhatan vallják magukat a cigánynak. Kétharmaduk a helyi általános iskola felső tagozatába jár, a többiek középiskolások, közülük ketten tavaly érettségiztek, ők technikusi és egyetemi képzésen vesznek részt. Az idén is érettségizik egy nagykörűi tanodás, hárman pedig szakmunkás vizsgát tesznek. Rajtuk kívül ketten járnak gimnáziumba, a többiek szakközépiskolások.

Az átlagos létszám naponta 15-20 gyerek. Egyéni adottságaik alapján határozzák meg, melyek azok a területek, ahol fejlesztésre, segítségre van szükségük. Elsősorban iskola utáni foglalkozásokat tartanak, ahol a házi feladatot segítenek megírni és felkészülni a dolgozatokra.

Kollár Kármen képzőnk élménybeszámolója

Vonatkésés, baleset az autópályán, úttalan utak az Alföldön – a Budapestről való lejutás kezdeti nehézségei után annál nagyobb szeretettel fogadtak minket a Nagykörűi Tanodában a négy alkalmas emberi jogi képzésünk első foglalkozásán. A tanodába 5. osztályos kortól végzős korig járnak a gyerekek tanítás után. Itt írják meg a leckéjüket, majd játszanak, beszélgetnek, még internet elérési lehetőségük is van.

Amíg ketten elkezdtük a foglalkozást a gyerekekkel, képzési koordinátorunk a szülőkkel beszélgetett, akik legalább olyan lelkesnek bizonyultak. Miután játékosan megismertük a tanodásokat, csoportokra osztottuk és arra kértük őket, hogy egy általuk körberajzolt kéz ujjaiba írjanak össze olyan tulajdonságokat, ami mindannyiukra igaz. Ezt többször is megismételtük, és a végén egy igazán szép tabló született az alkotásaikból, amit kiraktak a tanodában.

Hamar elment az idő, de a végén néhányan még ott maradtak velünk beszélgetni és egy csoportos selfie is készült. Remélem, hogy a zökkenőmentes képzői együttműködésre utal, hogy az egyik tanuló megkérdezte tőlem, hogy Eszter, a képzőtársam, aki mindössze 5 évvel fiatalabb nálam, a lányom-e.

Úgy gondolom, mindannyian pozitív élményekkel gazdagodtunk, és a gyerekek elmondása szerint nem csak mi, de ők is várják a következő alkalmat.

Vágási Kálmán András Tanodavezető visszajelzése

Pénteken Családi nap volt a tanodában. A szülök és a gyerekek között is téma volt az előző nap. A dicséret hangján szóltak a szülők a kezdeményezésről és elmondták társaiknak amit csütörtökön láttak, hallottak. Örülnek a programnak és úgy tudom, hogy ketten aktivistának is jelentkeztek. Ez külön jó dolog.

A gyerekek az elején visszafogottabbak voltak, de belejöttek és nagyon élvezték a képzést. Nagyon szépen beszéltek a képzőkről is és már várják a következő alkalmat.

Bejegyzés helye:Gyűlölet-bűncselekmények