Az Amnesty International Magyarország békés demonstrációval fejezi ki támogatását azon közösségek felé, akik a világon bárhol rasszista erőszak áldozataivá válnak. Csendes gyertyagyújtással fejezzük ki szolidaritásunkat a magyarországi roma közösségekkel, amelyek életét ma nem csak társadalmi kirekesztettségük, de az ellenük irányuló, közvetlen életveszélyt jelentő szélsőséges, rasszista fenyegetések is ellehetetlenítik. Gyere és gyújts Te is egy gyertyát!

Időpont 2011. március 21., hétfő  18:00 – 19:00

Helyszín a Belügyminisztérium épülete előtt, József Attila utca 2-4.

Írj levelet!

Jelentésünket a romákat ért erőszakos támadásokról itt találod.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyarországi politikai közbeszédben megengedett a kirekesztő retorika, és növekszik a roma közösséget sújtó erőszakos cselekmények száma.

A politikai döntéshozókat több alkalommal felszólítottuk, hogy a legmagasabb szinten lépjenek fel a gyűlöletbeszéd ellen, és a rasszista megnyilvánulásokat a rendelkezésükre álló eszközökkel, következetesen és haladéktalanul ítéljék el és akadályozzák meg. Ez a mai napig nem történt meg.

Azért tüntetünk a Belügyminisztérium épülete előtt, hogy az, felismerve kötelezettségeit, a rendőrség megfelelő irányításán keresztül a gyakorlatban is megkülönböztetés nélkül biztosítsa minden állampolgár élet- és jogbiztonságát, valamint törvény előtti egyenlőségét, hogy a gyöngyöspatai incidenshez hasonló a jövőben ne fordulhasson elő.

Ezen kötelezettségek, melyek mind az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából, mind a Magyar Köztársaság Alkotmányából fakadnak, elidegeníthetetlen emberi jogainkat kell, hogy védelmezzék.

ENGLISH TRANSLATION —

On 21 March Amnesty International (www.amnesty.hu) will hold a peaceful demonstration to show support to all communities that suffer from racist violence worldwide.

Start from: 18:00 – 19:00  March 21thPlace:  József Attila utca 2-4., Budapest, Hungary

We also want to show our solidarity, through a silent candle-lighting, with the Hungarian Roma community that has been threatened not only by widespread social discrimination, but also by the increasing number of life-endangering, racist threats of violence.

Join us and light a candle. In case You want to participate as staff at the event, contact us at: aktivizmus@amnesty.hu

Write a personal letter!

You can find updates on our work at:

Our report on violent attacks against Roma in Hungary:

We believe it is unacceptable that hate speech is tolerated in the Hungarian political and public discourse, and that the number of violent attacks against Roma is increasing.

We have been urging political decision makers several times to step up against hate speech at the highest level, and to use all available tools to promptly and effectively stop and condemn racist rhetoric. This has not happened so far.

We will be demonstrating peacefully outside the Hungarian Ministry of Interior to raise awareness of its responsibilities: to ensure the personal security of all citizens without distinction of any kind and to maintain the rule of law in practice, through the adequate and effective control of police forces, in order to prevent any situation such as the recent incidents in Gyöngyöspata.

These responsibilities, that are meant to guarantee our inalienable human rights, emerge from both the Universal Declaration of Human Rights and the Constitution of the Republic of Hungary.

Bejegyzés helye:Mondj nemet a rasszizmusra