A szíriai konfliktus eddigi négy éve alatt 190.000 ember halt meg, 7.6 milliónak kellett elhagynia az otthonát, 4 millióan közülük külföldre menekültek. Nadia a fiával Jordániába menekült.

Ali Ferzat, egy ismert szír karikaturista és ellenzéki aktivista az egyik szatirikus illusztrációjában a növekvő szíriai menekültkrízis okozta globális kihívást úgy mutatja be, hogy egy vékony figura egy miniatűr kulccsal a kezében kerül szembe egy hatalmas és rendkívül erős lakattal.

A kép ügyesen ragadja meg a nyomasztó különbséget a történelem egyik legnagyobb menekültkrízise és a nemzetközi közösség egyáltalán nem megfelelő reakciója között.

A szíriai statisztikák magukért beszélnek. A véres konfliktus következtében 7.6 millió embernek kellett ehagynia el az otthonát az országon belül. Körülbelül 4 millióan pedig külföldre menekültek.

95 százalékuk jelenleg Törökországban, Libanonban, Jordániában, Irakban és Egyiptomban él. Ezekben az országokban az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) legalább 380.000 olyan menekültet azonosított, akiknek harmadik országokba való azonnali áttelepítésre van szüksége annak érdekében, hogy újrakezdhessék az életüket. Olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek tartoznak ide, mint például nemi erőszak és kínzás áldozatai, kísérő nélküli kiskorúak, valamint olyanok, akik nem jutnak hozzá a számukra létfontosságú orvosi ellátáshoz.

Egy olyan mértékű tragédiánál mint ez, könnyen elfelejtjük az embert a számok mögött, ezért az a legjobb, ha a menekültek saját szavaikkal mesélnek. Nadia 47 éves szír nő, aki a fiával egyedül menekült Jordániába, a férje tíz éve meghalt. Ezt mesélte az Amnesty Internationalnek:

„A konfliktus miatt hagytuk el Homst. Nem biztonságos ott. Nem küldhettem a fiamat iskolába... Mindennap féltem. A bombák robbanásai nagyon megijesztették a fiamat... Féltettem őt, ezért megfogtam és magammal hoztam Jordániába... A testvérem Jordániában dolgozott, ő segített hogy ide jöjjünk [Jordániába], de meghalt rákban.

Az élet Szíriában csodálatos volt. Volt egy gyönyörű házunk.

Itt nagyon drága az élet. Az elektromos áramot sem engedhetem meg magamnak. Ez egy szegény élet... Időnként még arra sincs pénzem, hogy a fiam buszra tudjon szállni [hogy iskolába menjen], ezért itthon marad. Nagyon szegények vagyunk. Sokszor nincs mit ennünk.

Egy másik országba szeretnék menni, mert ők segítenének a jövőmmel, a fiam jövőjével kapcsolatban. Bárhova elmennék. Olyan helyre akarok menni, ahol nem kellene egyáltalán könyöradományoktól függnöm. Visszasírom a régi életemet, ahol volt méltóságom. Mindig koldulnom kell [könnyekben tör ki]. A fiam jövője érdekében szeretnék elmenni. Nincsenek barátai, nincsen élete.

A világ többi részein a statisztikák szintén önmagukért beszélnek.

Ázsiától Európáig a gazdag országok hátat fordítanak a szíriai menekülteknek.

Sem a hat Öböl-ország, sem pedig Oroszország vagy Japán nem ajánlotta fel, hogy akár egyetlen menekültet is befogad. Az Európai Unió számos országában is nagyon alacsonyak a felajánlott helyek – legjobb esetben is csak a szégyenpadra kerüléstől óvnak meg: eddig 140 helyet Dánia, 130-at Spanyolország, 90e-t pedig az Egyesült Királyság.

Számos országban a politikai vezetők engedik hogy a bevándorlás mértékéről való félelem háttérbe szorítsa a humanitárius megfontolásokat.

Néhány kivételtől eltekintve, mint például Németország, amely 30.000 szíriai menekültet fogadott be, az általános reakció szégyenletes.

Összességében a nemzetközi közösség kevesebb mint az egy ötödét ajánlotta fel eddig a szükséges letelepedési helyeknek. A nélkülöző szíriai menekültek nagy részét magukra hagyják.

A Szíriában zajló konfliktust közel négy éve mutatják a televíziók, az újságok és az internet. Ez egy olyan krízis, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Egy ilyen tragédiával szembesülve egy idő után talán tehetetlennek érezzük magunkat, nem tudjuk hogyan segítsünk. De mindig van mit tenni.

Nadia, a fia és a többi 380.000 menekült, akinek arra van szüksége, hogy valaki befogadja őket, új otthonra és reményre várnak egy másik országban.

Soha nem volt fontosabb pillanat a világ számára, hogy megmutassa, nyitva áll a szíriai menekültek előtt.

Bejegyzés helye:S.O.S. Európa