Mikor és hol találkoztál először az Amnesty nevével?

Szerintem egy U2 lemezborítón. De az is lehet, hogy Rage Against the Machine volt.

Mivel foglalkozol?

Környezetvédelmi joggal.

Mi az a három szó vagy gondolat, ami eszedbe jut az Amnesty-ről?

Mozgósítás, jelenlét, távkapcsolat.

Melyik kampányunk áll hozzád a legközelebb?

Az egykori Control Arms kampány, abban elég aktívan részt vettem.

Miért döntöttél úgy, hogy anyagilag is támogatod a mozgalmat?

Fontos a szerepe a magyar civil társadalomban, története és (globális) mérete miatt nemzetközileg is elismert, az általa megfogalmazott véleménynek emiatt nagyobb a súlya, és alkalmas lehet kifejteni azt a kontrollfunkciót, amit a demokratikus államokban a civil társadalomnak el kell látnia. Más kérdés, hogy ebben az országban e funkció gyakorlásának nincsenek nagy hagyományai, illetve határozott szándék látszik a civil szféra kivéreztetésére. Pont az utóbbi miatt lényeges, hogy a civil szervezeteknek legyen „lakossági” támogatói bázisuk, ez jelenti számukra az önfenntartást, és ez garantálja az önállóságot. Ez leginkább úgy tud működni, ha a költségvetésükben nagyobb arányú a rendszeres és ezáltal tervezhető támogatások köre.

Milyen változást szeretnél elérni a világban?

Én változást leginkább a környezetemben szeretnék elérni, azzal tudok közvetlen kölcsönhatásban lenni. Szeretném, ha összetartó közösségek működnének, ha tiszta, rendezett és biztonságos környezetben élhetnék, ahol a helyi közösségnek hasznot hoz az én jelenlétem, és a szabadidő tartalmas eltöltésére alkalmas lehetőségek is állnának rendelkezésre. Azt szeretném, hogy a mindenkori állam az életembe csak akkor avatkozna be, ha én bármilyen tevékenységemmel mások biztonságát veszélyeztetem, vagy jogaik gyakorlását szükségtelenül akadályozom. Szeretném, hogy legyenek általánosan elfogadott értékek, és ha volna az emberekben igény egymás megértésére.

Mit üzennél azoknak, akik hozzád hasonlóan támogatják az emberi jogokat?

Rendszerben gondolkodjanak, ne vegyék teljesítettnek minden erkölcsi kötelezettségüket attól, hogy pénzt utalnak egy szervezetnek, vagy önkénteskednek. Ültessék át ezt a humanista szemléletet a hétköznapok minden területére, vagy legalább igyekezzenek észrevenni, ha eltérnek ettől.

És mit üzennél azoknak, akik még nem csatlakoztak az emberi jogi mozgalomhoz Magyarországon?

Legyenek tisztában a mozgalmak létrejöttének okaival, jelenbeli létjogosultságukkal, erről alkotott meggyőződésük képezze a támogatásuk/csatlakozásuk alapját. Legyenek tisztában saját magukkal is, tehát azzal, hogy mi az ő tényleges motivációjuk a mozgalomban való részvétel kapcsán. Ellentétes előjelű hatást okoz egy jogvédő szervezetben, ha a sértett, frusztrált, unatkozó emberek démonkereső önsegítő körévé alakul át. Találkoztam már ilyenekkel.

Bejegyzés helye:Rólunk