Világszerte rengetegen vállalnak hatalmas kockázatot a jogaink védelmében. Ezek az emberek sokszor zaklatásnak, kínzásnak és börtönnek vannak kitéve vagy akár az életükkel is kell fizetniük azért, mert kiálltak másokért. Az ő bátorságuk nélkül világunk kevésbé lenne igazságos és egyenlő, ezért a civil hősök mellett kell állnunk és mindent megtennünk a védelmükért.

Mindannyiunkban megvan a bátorság ahhoz, hogy felszólaljunk azért, ami helyes. Kifejezhetjük a véleményünket a Facebookon, Twitteren, emailben. Tüntethetünk. Leveleket írhatunk. Tanúskodhatunk. Most itt az idő, hogy közösen cselekedjünk a jogvédők érdekében, leszámoljunk az igazságtalansággal, és egy tisztességesebb világot építsünk.

A bátrak hétköznapi emberek hatalmas szívvel. A bátorság annyi, mint kiállni másokért, és kiállni az igazságtalanság ellen.

Segíts nekünk, hogy megvédjük a bátrakat!

RÁGALMAZÁS, MEGFIGYELÉS ÉS ELHALLGATTATÁS

Az igazságtalanság ellen fellépők állandó támadások áldozatai. Kormányok, vállalatok, fegyveres csoportok, gyűlöletre és diszkriminációra buzdító szervezetek és mások mindent megtesznek azért, hogy elhallgattassák ezeket az embereket.

Bűnözőknek, terroristáknak, hazaárulóknak vagy külföldi ügynöknek bélyegzik az ellenszegülőket. De vannak, akik még tovább merészkednek, és a jogvédők, kritikus hangok bebörtönzésétől és az erőszaktól sem riadnak vissza.

Ezzel párhuzamosan szervezeteket oszlatnak fel és újságokat szüntetnek meg. Betiltják a közösségi médiát. Az online kommunikációt jogsértő módon monitorozzák. Békés tüntetéseket vernek szét.

Napjainkban az emberi jogok védelmében felszólalni veszélyes üzemmé vált.

Éppen ezért, nagyobb szükségünk van a jogvédőkre, mint valaha. Ők azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy kiálljanak a szólásszabadság mellett, dacoljanak a rasszizmussal és szexizmussal vagy elítéljék a kínzást. Nem utolsó sorban pedig ők azok, akik felelősségre vonják vezetőinket.

A BÁTORSÁG SZÁMOKBAN

• 281 jogvédőt gyilkoltak meg 2016-ban; ez a szám 2015-ben 156 volt
  • A fenti gyilkosságok 75%-a az amerikai kontinensen történt
  • 22 országban gyilkoltak meg békés jogvédőket 2016-ban

A BÁTORSÁG KÉPEKBEN

Máxima Acuña, észak-perui farmer nem hagyta magát megfélemlíteni, és nem volt hajlandó elhagyni a földjét. Elég bátor volt ahhoz, hogy kiálljon a közösségéért, és szembeszálljon a világ egyik legnagyobb bányászati vállalatával.

Az iráni Narges Mohammadi jelenleg is 22 éves börtönbüntetését, mert fel mert szólalni a halálbüntetés ellen, és kiállt mások jogaiért.

Edward Snowden 30 éves börtönbüntetéssel néz szembe az Egyesült Államokban, mert kiszivárogtatta a tömeges megfigyelési programokat leleplező dokumentumokat. A bátorsága miatt ma már mindannyian tisztában vagyunk az igazsággal.

A mianmari diákvezetőt, Phyoe Phyoe Aungot a rendőrség megverte és börtönbe zárta, miután az aktivista egy a tudományos szabadságért kiálló békés tüntetés élére állt.

Az ismert környezetvédő Berta Cácerest hondurasi otthonában lőtték agyon 2016 márciusában, feltehetőleg aktivista munkája miatt.

Itai Dzamara zimbabwei újságírót és aktivistát 2015 márciusában rabolták el, miután tüntetést szervezett, hogy felhívja a figyelmet az ország egyre romló gazdasági állapotára. Sorsa és holléte a mai napig ismeretlen.

Ales Bialiatski volt az elnöke annak a belarusz emberi jogi szervezetnek, amely segítséget nyújtott az ellenzékkel történő leszámolás áldozatainak. 2011-ben adóelkerülés koholt vádjával tartóztatták le.

Dilip Royt Bangladesben tartóztatták le miután a Facebookon kritizálta a kormányzó pártot, mert az támogatta egy új szénerőmű megépítését egy természetvédelmi területen. Ha elítélik, 14 évet is kaphat.

Waleed Abu al-Khair szaúd-arábiai emberi jogi ügyvéd 15 éves börtönbüntetést kapott, miután egy sor olyan a olyan homályos bűncselekményért (uralkodóval szembeni engedetlenség” és “nem engedélyezett szervezet felállítása”) ítélték el, ami a nemzetközi jog alapján nem is számít bűncselekménynek.

Kadidzsa Iszmajilova azeri újságíró egy hosszú lejárató kampány áldozatává vált. Néha olyan felvételeket kapott, amelyek egy az otthonában elrejtett kamera pillanatképeit tartalmazták.

“Mintha a sötétben ülnél, és tudnád, hogy mások is vannak a szobában. Hallod őket, ahogyan levegőt vesznek, hallod ahogyan megmozdulnak és beszélnek, csak azonosítani nem tudod őket.” - meséli Hisham Almiraat marokkói jogvédő arról, milyen érzés, amikor megfigyelik.

ÁLLJUNK VILÁGSZERTE A BÁTRAK MELLÉ

Olyan világot szeretnénk, ahol az emberek anélkül állhatnak ki azért, amit helyesnek tartanak, hogy megtámadnák, fenyegetnék vagy bebörtönöznék őket. Olyan jogszabályokra van szükség, amelyek képesek megvédeni ezeket az embereket, és tiszteletben tartják a véleménynyilvánítás szabadságát.

Szabadon kell engedni azokat, akiket pusztán a jogvédő munkájuk miatt börtönöztek be. Véget kell vetni annak, hogy a kormányok a nemzetbiztonság védelmét ürügyül használva elhallgattassa azokat, akik nem értenek vele egyet.

Jogalkotóknak, üzletembereknek, kormányzati szereplőknek és más befolyással bíró személyeknek kell elköteleződniük a bátrak védelme mellett. Azzal védhetjük meg a jogvédőket a támadásoktól, ha elismerjük őket egy tisztességesebb társadalom építésén munkálkodó, bátor emberekként.