amnesty shop logo

2012. március 27.

Amikor az állam öl: halálbüntetés 2011-ben

Közelebb kerültünk egy kivégzés-mentes világhoz, de az sok országban még mindig ijesztő mértékű.

AMNESTY INTERNATIONAL
Sajtóközlemény // Press Release
2012. március 27. / 27 March

Éves jelentés a halálbüntetésről és a kivégzések számáról globálisan

Összességében tovább erősödött a globális tendencia a halálbüntetés eltörlésére: egy évtized alatt a harmadával csökkent az ezen büntetési módot alkalmazó országok száma. A kivégzéseket még gyakorló országokban azonban ijesztő mértéket öltött a halálbüntetés alkalmazása 2011-ben. Erre a megállapításra jutott az Amnesty International ma bemutatott éves halálbüntetés-jelentése.

A jelentésből készült magyar összefoglaló, illetve a teljes jelentés angol nyelven letölthető az oldal alján.

„Az országok túlnyomó többsége ma már tartózkodik a halálbüntetés használatától", nyilatkozta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Üzenetünk azon kevés, elszigetelt országok vezetői felé, ahol még végeznek ki embereket, egyértelmű: lemaradásban vannak a világ többi részéhez képest, itt az idő, hogy megfelelő lépéseket tegyenek ennek a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetésmódnak a megszüntetésére."

A világ országainak mindössze tíz százalékában – 198 országból 20-ban – hajtottak végre kivégzést az elmúlt évben. Ez több mint 30%-os javulást mutat a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest. 2011-ben az ENSZ tagállamok 90%-a, 175 tagállam volt kivégzés-mentes. Jó hír, hogy tavaly és idén év elején újabb 4 ország – Sierra Leone, Nigéria, Benin és Mongólia – tett fontos lépéseket a kivégzések megszüntetése felé. Valamint fontos, hogy Lettország ez év elejétől már minden bűncselekményre vonatkozóan, teljesen eltörölte a halálbüntetést. Korábban a halálbüntetés tilalma csak a közönséges bűncselekményekre volt érvényes, háborús bűnökre nem.

Miért annyira fontos mégis a halálbüntetésre figyelnünk? Pontosan azért, mert most már nagyon közel állunk egy kivégzésektől mentes világhoz. Igaz, hogy vannak még jelentős befolyású országok – mint pl. az Egyesült Államok, Kína, Japán vagy Irán – a halálbüntetést alkalmazók között, de a többi ilyen országhoz hasonlóan, ezen embertelen és értelmetlen büntetési mód fenntartásával nagymértékben elszigetelődtek.

Európában és a poszt-szovjet államok között kizárólag Fehéroroszországban zajlanak még kivégzések. Az egész amerikai kontinensen, sőt a leggazdagabb, G8 országok között is egyedül az Egyesült Államokban hajtottak végre halálos ítéleteket 2011-ben. A szub-szaharai Afrikában is már csak három ország (Szomália, Szudán és Dél-Szudán) alkalmazta ezt a kegyetlen büntetési módot. A csendes-óceáni térség is halálbüntetés mentes volt, leszámítva a Pápua Új-Guineában kiszabott öt halálos ítéletet.

Meghökkentő mértékeket öltött viszont a kivégzések száma 2011-ben azon országokban, ahol még mindig van halálbüntetés a gyakorlatban. Ahogy több éve mindig, 2011-ben is Kínában volt a legmagasabb a végrehajtott halálbüntetések száma, több ezer embert végeztek ki, többet, mint a világ összes többi országában együttvéve.

A Közel-Keleten meredek, majdnem 50 százalékos növekedés volt tapasztalható az előző évi adatokhoz képest. Ezért az a 4 ország volt felelős – Irán, Szaúd-Arábia, Irak, és Jemen – akik a Közel-Keleten és Észak-Afrikában végrehajtott kivégzések 99 százalékát követték el. Európában egyedül Fehéroroszországban volt kivégzés (2), és két halálos ítéletet szabtak ki 2011-ben.

Súlyos probléma, hogy a legtöbb, halálos ítéleteket végrehajtó országban az igazságszolgáltatási eljárás többnyire nem felel meg a tisztességes eljárás nemzetközi jogban meghatározott követelményeinek. Sok helyen – többek között Kínában, Iránban, Irakban, Észak-Koreában és Szaúd-Arábiában – dokumentáltunk olyan eseteket, amikor a „beismerő vallomást" kínzással vagy kényszervallatással érték el a hatóságok. Iránban pedig legalább három olyan emberről tudunk, akiket olyan bűncselekményekért végeztek ki, amelyek elkövetésekor még nem töltötték be a 18-ik életévüket. Ez sérti a nemzetközi jogot.

2011 során a világon a legtöbb kivégzést végrehajtó országok: Kína (a kivégzések száma államtitoknak minősül, valószínűleg több ezret is elérhet), Irán (360+), Szaúd-Arábia (82+), Irak (68+), és az Egyesült Államok (43).

Pozitív fejlődést tapasztalhattunk 2011-ben azokban az országokban is, ahol a kivégzések száma továbbra is magas. Az Egyesült Államokban Illinois lett a 16. állam, amely eltörölte a halálbüntetést, Oregonban pedig a kormányzó bejelentette, hogy hivatali ideje alatt nem kerül sor kivégzésekre. A kínai kormányzat eltörölte a halálbüntetés kiszabásának lehetőségét 13, elsősorban „fehérgalléros" bűncselekmény tekintetében.

„A kivégzéseket még végrehajtó, kis számú és elszigetelt országok tekintetében is fokozatos előrelépésről számolhatunk be a halálbüntetés eltörlése felé. Ezek kis lépések, de ahogy azt már többször láttuk, biztosan vezetnek a halálbüntetés felszámolása felé. Nem egyik napról a másikra fog ez bekövetkezni, de eltökélten küzdünk, hogy eljöjjön az az időszak, amikor a halálbüntetés végleg az múlt történelem részévé válik." - mondta dr. Átol Dorottya, az Amnesty International Magyarország kampánykoordinátora.

Az Amnesty International minden esetben, bűncselekménytől, elkövetőtől és a végrehajtás módjától függetlenül ellenzi a halálbüntetést. A halálbüntetés sérti az élethez való jogot, és a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetési mód tilalmát.

Press release in English: http://amnesty.org/en/news/death-penalty-2011-alarming-levels-executions-few-countries-kill-2012-03-27

The report can be downloaded at the bottom of this page.

Média

Amikor az állam öl: Halálbüntetés 2011-ben Amnesty International