amnesty shop logo

2012. február 08., szerda 15:34

Sürgős Akció // Erőszakos kilakoltatások Albániában

Sürgős Akció: Állítsák meg a romák erőszakos kilakoltatását Albániában!

FRISS HÍREK SZERINT MEGFELELŐ ÁTMENETI SZÁLLÁST  KAPTAK AZ ÉRINTETT CSALÁDOK. EGYELŐRE NE ÍRJATOK TÖBB LEVELET!

2012 feburár 12-én, miután a 9 család rövid ideig az albán ombudsman irodájában húzhatta meg magát, a Romani Baxt Albania (Albániai Romák Egyesülete) tiranai épületébe költözhetett.
A hatóságok szerint a katonia barakkok felújítási munkálatainak befejeztéig itt maradatnak a családok. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a barakkok állapota nem reményt keltő, és a terület, ahol elhelyezték őket, vitatott tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

------------------------------
Kilenc hajléktalan roma családot költöztettek az albán hatóságok egy magántulajdonban lévő földterületre, és most azzal fenyegetik az ideiglenes sátortábor lakóit, hogy hamarosan kilakoltatják őket. Más alternatívát, amely megfelelő megoldást jelenthetne a lakhatásukra, nem ajánlottak fel nekik.

Az érintettek ahhoz a mintegy 40 roma családhoz tartoznak, akik Tiranában, Albánia fővárosában a vasútállomáshoz közeli telepen éltek 2011 februárjában. A telepet azért kényszerültek elhagyni, mivel sorozatos támadások érték őket. A hatóság átmeneti szállásként sátrakat ajánlott fel családoknak a Tirana külvárosában fekvő Babrruban, amelyet a legtöbb család egészségügyi és biztonsági okok miatt visszautasított. Az Amnesty International értesülése szerint a sátrakban élő kilenc roma családot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium át akarja költöztetni felújítatlan, régi katonai barakkokba. Bár a kormány azt állítja, hogy a barakkok megfelelnek a normális élethez szükséges feltételnek, az Amnesty International úgy véli, hogy a megfelelő lakhatás nemzetközi jog által elismert kritériumai ez esetben nem teljesülnek. Kérjük írj haladéktalanul angol vagy magyar nyelven és szólítsd fel a hatóságokat, hogy:

- akadályozzák meg a Babrruban élő roma családok küszöbön álló erőszakos kilakoltatását;

- azonnal biztosítsanak megfelelő lakhatási lehetőségeket ezeknek a családoknak;

- konzultáljanak az érintett családokkal, dolgozzanak ki megvalósítható alternatívákat a kilakoltatás elkerülésére, léptessenek életbe eljárási és jogi biztosítékokat, és amennyiben a kilakoltatás elkerülhetetlen, dolgozzanak ki az érintett közösségek számára egy átfogó áttelepítési és kártérítési tervet, mely megfelel a nemzetközi emberi jogi elvárásoknak;

- biztosítsák a szükséges erőforrásokat a katonai barakkok, vagy más állandó lakhely felújításához, kísérjék figyelemmel a folyamatot annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy az állandó lakhely megfelel a nemzetközi előírásoknak és nyújtsanak teljes körű tájékoztatást a családoknak a folyamatról.

Készítettünk egy mintalevelet, amit az oldal alján tölthetsz le.

A levelet a következő címekre kell elküldeni:

Filloreta Kodra, Munkaügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi helyettes miniszter: kodraf@yahoo.com

Másolatban:
Z. Lulzim Basha, Tirana polgármestere: kabineti@tirana.gov.al
Prof. Dr. Sali Berisha, Albánia miniszterelnöke: kryeministri@km.gov.al

Titkos másolatban (bcc):
Amnesty International Magyarország: kampany@amnesty.hu

A nemzetközi jog alapján a kilakoltatás csak a legvégső eszköz lehet, és a hatóság kötelessége, hogy jogi segítséget nyújtson, valamint biztosítsa azt, hogy a kilakoltatás következtében egyetlen család sem válik hajléktalanná vagy kiszolgáltatottá más emberi jogsértésekkel szemben. Albánia is tagja a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának (ICESCR), így jogi kötelessége, hogy tiszteletben tartsa, megvédje és fokozatosan teljesítse a megfelelő lakhatáshoz való jogot, és megvédje állampolgárait az erőszakos kilakoltatásoktól.

***** ENGLISH *****

URGENT ACTION: STOP FORCED EVICTIONS OF ROMA IN ALBANIA

THIS ACTION IS TEMPORARILY SUSPENDED - DO NOT WRITE MORE LETTERS
On 12 February, nine Romani families from the Babrru tent site moved from the Albanian Ombudsperson's Office  - where they had taken shelter after leaving Babrru - to the premises of the Romani Baxt Albania (RBA, Albanian Romani Association) in Tirana.

According to the Albanian authorities the families will stay at the RBA premises for a month while renovation works are carried out at a former military barracks where they will have permanent housing. However, press reports have indicated that the present condition of the barracks is very poor and that the site may be subject to a property dispute.

Nine homeless Romani families temporarily settled by the Albanian authorities in tents on private land have been threatened with imminent forced eviction. No adequate alternative housing has been offered to these families.

The families are among some 40 Romani families who left the informal settlement near the railway station in Albania's capital, Tirana, where they were living in February 2011, after a series of attacks by men from outside the settlement. The authorities offered them temporary accommodation in tents at Babrru, on the outskirts of Tirana, pending resettlement in former military barracks, once they had been renovated. The other families refused this offer mainly on health and safety grounds.

Though the government maintains that the site provides all necessary conditions for normal living, Amnesty International believes that they do not meet criteria for adequate housing, as set out in international law. The owner of the land on which the families' tents are pitched reportedly plans to evict them, due to a dispute over unpaid rent with the Ministry of Labour and Social Affairs, which is responsible for the families' accommodation and welfare. The Ministry is reportedly considering moving these families to the barracks site, even though this would also fail to meet international standards for adequate housing, as the necessary reconstruction work has not yet started. Night temperatures in Albania are around 0 degrees Celsius at this time of year.

Under international law, evictions may be carried out only as a last resort, once other alternatives have been explored in genuine consultation with the affected communities. The authorities then have a duty to provide them with adequate notice. The authorities must ensure that no families are made homeless or vulnerable to the violation of other human rights as a consequence of eviction. This includes providing them with legal remedies, including provision of compensation for the destruction of their homes, possessions and loss of income.

Please write immediately in English or your own language, urging the authorities to:
- prevent the imminent forced eviction of the Romani families living in Babrru;

- provide without further delay, immediate access to adequate housing for these families;

- identify in consultation with all affected families, all feasible alternatives to eviction, put in place procedural and legal safeguards and, if evictions are unavoidable, develop a comprehensive relocation and compensation plan for all affected communities which complies with requirements under international human rights standards;

- provide the necessary financial and other resources for the renovation of the military barracks or other permanent housing, and by closely monitoring progress in ensuring that this permanent housing is made ready in line with international standards on adequate housing, while keeping the families fully informed and updated on progress.

We have drafted a model letter that you can download at the bottom of this page and send to:

Filloreta Kodra, Deputy Minister of Labour, Social Affairs and Equal Opportunities, kodraf@yahoo.com

Copies to:

Z. Lulzim Basha, Mayor of Tirana, kabineti@tirana.gov.al
Prime Minister Prof. Dr. Sali Berisha, kryeministri@km.gov.al

Bcc:
Amnesty International Hungary, kampany@amnesty.hu

As a state party to the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ICESCR), the government of Albania is legally obliged to respect, protect, and progressively fulfil the right to adequate housing, guaranteed in Article 11(1) of the ICESCR. This includes the duty to ensure "security of tenure which guarantees legal protection against forced eviction, harassment and other threats." The government has legal obligations to protect its citizens from forced evictions, especially when such evictions would make them homeless.